wtorek, 28 czerwca 2016

Bulgur

Z nami wiesz co jesz - bulgur

Bulgur to rodzaj kaszy bardzo popularny w Turcji. Jest produkowany z pszenicy durum. Jego najważniejszą zaleta jest to, że posiada niski indeks glikemiczny. Dlatego polecamy go diabetykom. Szybko się gotuje i ma bardzo dużo zastosowań.




Bulgur zawiera bardzo dużo błonnika. Jest źródłem magnezu, potasu, wapnia i sodu. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży. Jest także dobrym pokarmem dla zestresowanych, ponieważ zawiera witaminy z grupy B. Nie trzeba go długo gotować. 
Proponujemy bardzo prosty przepis na zupę z soczewicy i bulguru.
Lista zakupów:
kasza bulgur 1/2 szklanki
czerwona soczewica 1/2 szklanki
bulion warzywny 1 litr
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
czosnek
cebula


Bulgur i soczewicę starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 minut a w tym czasie szklimy na maśle klarowanym pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko jeszcze chwilę, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i świeżą miętą i koncentratem pomidorowym. Zostawiamy zupę na 20 minut, aby bulgur wchłonął wszystkie smaki. Zapraszamy rodzinkę do stołu na pyszną, gęstą i pożywną zupę.


Zupa doskonała dla diabetyków i wegetarian.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz