środa, 15 czerwca 2016

Lekki bigosik z młodej kapusty

Letnia wersja klasycznego dania również w wersji wege

Lista zakupów:

-młoda dorodna kapusta
-pieczarki około 0,5 kg
-cebula
-pomidory w puszce lub koncentrat
-koperek zielony
-ulubione przyprawy
-w wersji tradycyjnej wędlinka



Kapustę bezlitośnie kroimy w cienkie paseczki. Jeśli nie wyjdą bardzo cienkie, to nic nie szkodzi, młode warzywa są miękkie i lekko strawne. Dusimy w garnku z niewielką ilością wody około 20 minut.

Dodajemy ulubione przyprawy: majeranek, kminek, paprykę ostrą i słodką, sól i oczywiście Visankę.



Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki w paseczki. Przesmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Ja używam oleju kokosowego do smażenia.



Wszystkie składniki łączymy z kapustą. Dusimy jeszcze chwilę, żeby pomidory się rozpadły. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy posiekany cały pęczek koperku i zdejmujemy z ognia. W tradycyjnym przepisie dodajemy oczywiście wędlinkę. Wybornie smakuje z pieczywem i ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz